5 Kasım 2013 Salı

05102013 _ Gebelik Kolestazı :(

Son kontrolde yaptırdığım kan ve idrar tahlili sonuçları çıktı. Ve beklenildiği gibi  vücudumda akşam saatlerinden başlayıp sabaha kadar uyutmayan kaşıntının (özellikle el ayası, parmak araları, ayak tabanı, göbek, sırt, kollar, bacaklarda)  yüksek safra enzimlerinden kaynaklandığı görüldü.  Değerler aşırı yüksek olmasa da üst değerlerin 3 katı kadardı. İnternet'ten biraz araştırayım dedim araştırmaz olaydım.

Sebebi çok belli olmayan bu rahatsızlığın adı Gebelik Kolestazı olup, yağda eriyen vitaminlerin emilimi için çok önemli olan safra asitlerinin safra kanalında birikip vücuttan atılmayarak kanda biriktiği için de aşırı kaşıntıya sebep oluyormuş. Özellikle gebeliğin son 3 ayında görülürmüş. Artan östrojen, genetik sebepler, çoğul gebelik bazı bilinen sebepleri olsa da tam olarak asıl sebep bulunamamış. Tespiti için temel olarak hepatit testleri, karaciğer fonksiyon testleri, kanda safra asitlerinin bakılması yapılıyor. Belirtileri; özellikle akşam başlayan şiddetli kaşıntı. Öyle ki gece uyumaya engel olacak kadar rahatsız edici. Kötü olan asıl tarafı ise bebeğe verebileceği zararlar. Gebelik kolestazı denilen bu hastalık ilaçla tedavi edilemiyorsa mümkün olan en kısa zamanda bebeklerin alınması gerekiyormuş. Aksi taktirde anne karnında bebek ölümü, doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması yada bebeğin anne karnında büyük tuvaletini yapması sıklıkla görülen durumlarmış.
Doktorum tedavi için gastroenteroloğa görünmemi önerdi. Bugün Medical Park Göztepeden Gastroenterolog Yar Doç Dr Hakan Güveli'ye gittik. Bu hastalığın tipi varmış, iyi tipse ilaç tedavisi ile doğuma kadar durumu idare edebiliriz dedi ve benden bir çok tahlil istedi (Tiroit, sarılık, tam kan sayımı, safra asitler vs vs olan bir çok tahlil ile ultranasografi )Bu arada sabah 1, gece yatmadan 2 tablet kullanmak üzere Ursofalk ilaç verdi. Tahlillerin sonucuna göre tedavi şekli belli olacak.
Şu kritik bir kaç haftayı atlatabilsek biraz rahatlayacağım.Umarım önemli bir şey çıkmaz ve ilaçla tedavi edilebilir.

Sevgiler,
Üçüz Annesi Adayı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder