9 Aralık 2013 Pazartesi

Üçüzlerde Beslenme, Dinlenme ve Hastane Seçimi

Merhaba Üçüz Anne/Baba Adayı

Bu yazı Prof. Dr. Barbara Luke'un maalefes türkçemize çevrilmemiş When You're Expecting Twins, Triplets or Quads ve Prof. Dr. Rıza Madazlının Çoğul Gebelik kitaplarının üstüne oturtulmuştur. Gene yazılarımda http://www.tripletconnection.org/forum/ unda okunmuş yüzlerce yaşanmış hikaye, Facebook kapalı grubundan Triplets Families ve Triplets te üçüz ailelerinin deneyimleri mevcut. Ülkemizde üçüz deneyimlerini paylaşmış http://bebekhikayesi.blogspot.com/http://3bebe1arada.wordpress.com/http://caniminucu.blogspot.com/ ve elbette kadınlar klübü yazılarından da esinlenerek tam bir klavuz yapmaya çalıştım.

Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Muhtemelen 7,5 - 8 ay kadar bir sürede 3 minik bedeni dünyaya inşallah sağlıkla getireceksiniz.  Son derece büyük bir maceraya hazır olun. Riskleriniz hakkında doktorlarınız size beyanatta bulunmuştur. Hatta periontoloji uzmanı ile görüşmüş olabilirsiniz ve size olası risklerden bahsedilmiştir. Ama siz üçüz olarak devam etmeye karar verdiniz. Evet mutlaka tekil veya ikiz bebeğe göre riskleriniz fazla ama size tavsiyelerime uyarsanız üçüz annelerinin karşılaştığı pek çok (erken doğum, düşük kilolu doğum vs.) sorunla karşılaşma ihtimaliniz de epey düşecek ve sağlıkla bebekleriniz dünyaya gelecekler.


Kafamda bulunan belki yüzlerce sayfa okuduğum konuyu bir çırpıda buraya dökmek zor. Madde madde gidersek iyi olacak sanırım.

1 GÜNDE EN AZ 3 LİTRE SU İÇMEK GEREKLİ

2 BESLENMENİZ SANDIĞINIZDAN DA ÖNEMLİ ÜÇÜZLERDE (ve Tabi İkizlerde, Dördüzlerde)
Üçüz bekleyen anne, prematüre doğacak bebeklerin olası risklerini azaltmak ve en önemlisi vaktinden önce doğum yapmamak için mutlaka çok iyi beslenmelidir.. Üçüzlerde beslenme üzerine pek çok yaklaşım söz konusu. Normal gebelikten farkı araştırmalarımız sonucunda çoğul gebelikte 4000 kalori alınması gerekiyor. (B. Luke) ve (Rıza Madazlı). Bir beslenme uzmanına giderseniz size 3000 kalorilik bir beslenme çizelgesi çıkaracaktır.

4000 Kalori göze çok yüksek gelen bir rakam. Üçüzlerde iyi bir gebelik geçiren anneler 34 hafta da doğum gerçekleşiyor. Yani Sizin 3 bebeği karnınızda yetiştirmek için çok kısıtlı süreniz var. Tekil gebeliklerde 40 hafta süren süre üçüzlerde epey kısalıyor.

Günde 4000 kalorilik Beslenmenin Faydaları
1 Bebeğin erken doğum riskini azaltmaktadır. Bunu Abd de Prof Barbara Luke çalışmalarında göstermiştir. Pro. Rıza Madazlı "Çoğul Gebelik" kitabında aynı iddiayı tekrar etmiştir.

2 Karnınızda üç canın büyüyebilmesi için elbette daha fazla beslenmeniz gerekiyor. 3 bebeğin ihtiyacı doğal olarak daha fazla. Aynı zamanda siz de 3 bebek taşıdığınız için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacaksınız.

3 Doğumun gecikmesiyle doğum sonrası yoğun bakım riski de azalmakta ve yok olmaktadır. Aynı zamanda sizin de tüm risklerinizi minimize edecektir. (Erken doğan çocukta baş sıkıntı solunum güçlüğü, 28. haftada doğan bebeğin yaşama ihtimali %90 civarında. Tabi yaşasa bile beyin içi kanama, göz içi kanama kalıcı zararlar söz konusu olabiliyor.) 32. Haftada bu riskler minimize oluyor. Hedef 34 haftayı geçmek olmalı.

4 İyi beslenebilirseniz 34. haftada bebeklerin ortalama kilosu 2300 gr civarında olabiliyor. Bu kiloda bebek doğumdan sonra kısa bir sürede kilo ve boy olarak yaşıtlarını yakalayabiliyor. Erken doğan, kilosu az doğan bebeklerin aynı anne babadan doğan tekil kardeşlerine göre iq ları 5 puan gibi bir rakam daha düşük olabiliyor. İyi beslenerek bu riskleri elimine ediyorsunuz. Düşük ağırlıkta doğan bebekler yıllarca çocuk gelişim uzmanı tarafından takip edilmesi gerekiyor.

5 Erken doğan bir bebeğin konuşması, yürümesi daha geç olmakta. Hiper aktif olma ihtimali epey yüksektir. Okul başarısı buna bağlı olarak daha düşük olabiliyor. Doğum haftasına göre yıllarca özel prematüre takibi gerekli olabiliyor.

6 İyi beslenerek gebelik kolestazı gelişme ihtimalini azaltabilirsiniz. Tekil gebeliklerde 200 de bir çıkarken ikizlerde 5 gebelikte 1 gözükmektedir. Elbette üçüzlerde daha çok görülebilmektedir. Gebelik kolestazı gelişen hamilelerin riski biraz daha artmakta, kilosu ve boyu iyi de olsa bir bebeğin hayatı tehlikeye girebilmektedir. Anne adayında el, ayak ve tüm vücudu sürekli bir kaşıntı tutar.

7 İyi beslenerek bebeğinizin en azından 2000g ın üstünde doğmasını sağlarsanız doğumdan sonra yapılan ROP muayenesinde de risk yok denecek kadar az oluyor. (Doğumdan sonra not: Göz Dr umuz 2000g üstünde bebeklerimiz doğduğu için riskimizin oldukça az olduğunu söyledi.)

3 EN İDEALİ GÜNDE 3 ANA ÖĞÜN 2 ARA ÖĞÜN YEMEK YEMEK
Bu kadar iyi beslenmek 3 ana öğünle mümkün olmayabilir. Yemeniz gereken yiyecekleri parçalara bölerek güne yayabilirsiniz.


4 GÜNLÜK ALINAN PROTEİN, KARBONHİDRAT VE YAĞ MİKTARINA DİKKAT EDİN

Yaşamınızda bu kısıtlı zamanı en iyi şekilde değerlendirerek bebeğinizin sağlıklı olarak kucağınıza almanız için size küçük bir rehber yazıyorum.

Temel Beslenme Esasları
Su: Üçüz gebeliklerde günde en az 3 litre su içmek gerekiyor. Bu doğumun geç olmasını sağlayacak temel kural diyebiliriz. Az su alınmasının bebeğin suyunun azalmasını ve doğumu tetikleyebileceği söyleniyor. Tabi annenin ve bebeklerin atıklarının vucüttan uzaklaştırılması için de gerekli. Hamilelik sırasında böbrek veya safta taşı oluşum riskini de azaltıyor. Özetle çok su içmek çoğul gebeliğin olmazsa olmaz kuralı. Eğer idrarırınızda sarılık söz konusu olabiliyorsa kesinlikle yeterli su içmiyorsunuz demektir. Kolaylık olsun diye marketten 1,5 litrelik sulardan en az 2 tanesini her gün bitirmek hedefiniz olsun. 3-4 litre su içmek yeterli olacaktır. Daha fazlasına gerek yok, hatta zararlı olabilir.

Protein (200 g - 250 G) : Sabah el kadar Tam yağlı beyaz peynir, 2 Yumurta Öğlen ve Akşam Kırmızı veya Balık yiyebilirsiniz. Et olarak yediğiniz protein günde 200 g civarında olmalı. Büyük balıklarda ağır metal birikmesi olabileceği için tercih edilmemeli. (Hamsi, İstavrit, Palamut, Çipura) Market tavuk mümkün olduğunca yememeye çalışın. (Köy tavuğu bulabiliyorsanız onu da listeye ilave edebilirsiniz.)

Yağ (178 g): Gerek rahim dokusunda, gerek bebeğin beyin gelişinde yağ çok önemli. Hatta en azından 6 hafta doğan veya daha erken doğan bebeğin kendi ısısını koruyabilmesi için cildin altında gerekli yağ dokusuna sahip olabilmesi için yeterli miktarda yağ almanız gerekiyor. Bu nedenle tercih ettiğiniz yiyeceklerde (Süt, Peynir, Yoğurt, Salata) yağlı tercih edebilirsiniz. Ceviz, fındık, fıstık gibi yiyecekleri gün içi tüketebilirsiniz.

Karbonhidrat (400g): Kepekli ekmek, Makarna

Özetle çok karışık bir program yapmanıza gerek yok.
Günde 3 ana öğün, 2 ara öğün yiyerek gerekli besini sağlayabilirsiniz.

Ara öğün olarak peynirli makarna / Muz + Büyük bardak süt / 1 kase yoğurt, 1-2 dilim ekmek yiyebilirsiniz.

5 BİR GÜN İÇİNDE ŞUNLARI MUTLAKA YEMEYE GAYRET EDİN
Ana öğünlerde özellikle aşağıdaki besinleri bir şekilde öğününüze katmalısınız.
Günde 2 Yumurta,
Günde Yarım Litre süt, 1 kase yoğurt, 1 el büyüklüğünde peynir 1 Bardak Portakal Suyu (iyi kalsiyum ve C vitamini kaynağı.)
Günde 200-250 gram Kırmızı Et, Balık(Haftada 2, omega3 beyin gelişimi için önemli), Tavuk (köy tavuğu bulabilirseniz tavuk yiyebilirsiniz, markettekileri lütfen almayın.)
Öğlen ve akşam sebzeli et yemekleri tercih edebilirsiniz.
1 Porsiyon meyve
Her öğün 2 dilim ekmek veya karşılığında karbonhidrat (makarna, kek, bisküvit)
En az 3 litre su
Fındık (sağlam protein kaynağıdır, bebeğe kilo aldırır.)
Ceviz ve Balık bebeğin beyin gelişimini iyi yönde etkiler.

6 KULLANILABİLECEK TAKVİYELER
- Balık yağı günde 1 (Solgar veya Carlson)
- Osteocare (İçinde Kalsiyum, Magnezyum, D3 ve Çinko mevcut) Günde 2 kez kullanabilirsiniz. Gebelik süresince sizi kramplardan korur, bebek için gerekli olan kalsiyumu sağlar. Kafeinle birlikte (Çay, Kola, Kahve) alınmamalıdır.
- Gyno Ferro Sanol / Demir Hapı: Artan demir ihtiyacınız için gerekli. Sabah Akşam aç karınla tercih ediniz. Kahvaltıdan 1,5 saat önce, akşam yemeğinden 2 saat sonra...
- Protifar (Protein Tozu) 25. haftadan sonra bebeklerin besin ihtiyacı oldukça artar. Ama siz aynı şekilde iyi beslenebilecek kadar mide hacmine artık sahip değilsiniz. Bebekler artan hacimleri ile birlikte midenizde ve akciğerinizde artık iyice yer kaplamaktadır. Sabah uyanır uyanmaz alacağınız büyük bir bardak süde 2 ölçek protifar, ara öğünde yiyeceğiniz yoğurdun içine 2 ölçek protifar bebeğinizin gelişimi için katkı sağlayabilir.


7 DİNLENME
Size tavsiyem eğer çalışıyorsanız 20. haftadan sonra işi bırakın. Küçük alışverişlerinizi kendinizi fazla yormadan, ayakta fazla durmadan bu dönemde tamamlayın. Doktorunuz 20-21. haftanızda rahminizden servikal boyu ölçüyor olmalı. Bu sizin erken doğum riskinizi gösterecektir. Doktorunuz bu haftada sizde risk görürse progesteron iğne uygulamamaya başlayabilir. Servikal kısalık en büyük erken doğum nedenidir, bu kontrolü atlamamalısınız. Eşimde 21. haftada servikal uzunluk 2,1mm çıktı. O günden son doktor 2 ayrı iğne başladı. Biri günlük, diğeri haftalık olmak üzere. Bu iğneler 31. haftaya kadar devam etti.


 25. haftadan sonra evden pek çıkmamalısınız. Temizlik yapmamalısınız. Mümkünse evde size biri son 2 ay hizmet etmeli.

8 DÜZENLİ DOKTOR TAKİBİ
İyi bir kadın doğum uzmanı sizi takip etmeli. Mümkünse daha önce üçüz takip etmiş ve size güven veren bir doktor olsun. Hatta Periontoloji (riskli gebelik uzmanı, siz üçüz bekliyorsunuz ve elbette riskli gebelik sınıfındasınız) uzmanı olsa daha da iyi olur. Bizim takiplerimizi doktorumuz Özel Göztepe Hastanesinden Fatih Esen yaptı. Her daim güven veren, bilgisine güvendiğimiz doktorumuza periontoloji uzmanı olmamasına rağmen, hatta çalıştığı hastanede yeterli küvez olmamasına rağmen devam ettik. Gebeliğiniz esnasında pek çok riskle karşılaşabileceğiniz için kesinlikle rahat ve güven veren biri olması çok önemli.

Doktor kontrolüne 25. haftaya kadar 3 haftada bir, 25-30 arası 2 haftada bir, 30 dan doğuma kadar haftada bir gitmeniz yerinde olacaktır.

9 HASTANE SEÇİMİ
Üçüz gebelik aynı zamanda yoğun bakım demek. 28. Haftada doğan bir bebek 50-55 gün küvezde kalabilmektedir. 32. Haftada doğan bir bebek 2 hafta, 34. hafta doğan bir bebek komplikasyon gelişmediyse küveze girmese bile 7 gün boyunca hastanede tutulabilmektedir.

Yeterli küvezi bulunan, bağlı bulunduğunuz kurum ile anlaşmalı, size fazla fark çıkarmayacak bir hastane seçmeniz yerinde olacaktır. Biz doğum için Göztepe Medikal Park'ı SGK ile anlaşmalı olduğu için ve 28 tane küvezi olduğu için tercih edeceğiz. Hastane muhasebesinden aldığımız bilgiye göre doğum için ödenen fark dışında yoğun bakım için ekstra bir fark ödenmeyecekmiş.

10 HAMİLELİKTE ALDIĞIM KİLOLAR NE OLACAK
Siz üçüzlere hamilesiniz. Çok iyi beslenirseniz, 34. haftada 20-25 kilo almayı başarırsanız, doğumdan 3 hafta kadar sonra hamileliğe başladığınız kiloda olmanız çok olası. Fazla bir kaç kilonuz 3 bebeğe süt üretirken eriyip gidecektir.

Sevgiler,
Üçüz Babası Adayı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder